Skrivpuff, System, 14:e januari 2016.

 

 

System. System. System. Sys. Tem. Sy. Stem. Syst. Em. Syste. M. System.

Hon smakade på ordet. Syyyysteeem. Systematisk. Systematiserande. Var det ett verkligen ett neutralt ord? Negativt? Positivt? Saker som sattes i system. Var det bra? Eller bara dåligt? Det var lika svårt att avgöra som om det fanns två eller tre stavelser i ordet. Syyy… steeee…mmm. Eller skulle det vara sy-stem? Sys-tem?

 

Vad spelade det för roll egentligen? Hon hade aldrig förstått det där med stavelser som så ofta förekom i amerikanska filmer. Vad var det med stavelser som fascinerade amerikanarna så? Var de alla poeter som delade upp orden i små delar att vrida och vända på? Så måste det vara, tänkte hon, känsliga smygpoeter. Precis som alla perser påstås ha dikter liggande i skrivbordslådan, har även amerikanerna det. Ja, eller vissa, kanske… de som drogs till Hollywood. Eller var de fler? Skulle en film gå hem om inte majoriteten kunde identifiera sig med rollfigurerna? Och varför förekommer stavelse-räkning så ofta i romantiska scener mellan två unga? Eller hade hon helt enkelt låtit de få avsnitt av Felicity genomsyra hennes bild av amerikansk populärkultur på ett fördomsfullt sätt?

Det där med fördomar kunde vara skrämmande. De blottade sig sällan förrän det var för sent. Hon ville vara upplyst, öppen, orädd. Ändå visade det sig ofta att antagande hon burit med sig för sanna inte stämde med verkligheten. Föreställningen om USA till exempel. Landet visade sig vara långtifrån det lyxiga utvecklade land med ljushyllta människor som hon fått för sig. Många blondiner. Tekniskt utvecklat. Modernt. Det var inte riktigt så. Inte London heller. Där hade hon känt sig bortskämd av hemlandets snabba tekniska utveckling. Internetbank, mobiler… hon hade fått gå in till bankchefen på det lilla kontoret vid Wigmore Street och förklara vad hon frågat efter. Han satt bakåtlutat med ena benet slängt över det andra, slog en penna mot sin haka, rytmiskt hypotiserande. Försökt se avslappnad och insatt ut. Vad hade han sagt egentligen? Att han ”was looking into it” och att det var på gång, på gång, snart, snart, ”soon!” kom hon ihåg. Men vad mer? Ingenting av värde. Kroppsspråket hade avslöjat att han inte visste vad hon pratade om. Internetbank. När det knappt fanns uppkoppling! Vad hade hon tänkt på? Men det här var inte det värsta spratt fördomarna spelat henne. Långt ifrån. Hon kände hur den röda färgen spred sig över hennes kinder. Hettade.

Systeeem…, tänkte hon, syyyysteeeem… hur svårt ska det vara med de där stavelserna?

Advertisements

11 thoughts on “Skrivpuff, System, 14:e januari 2016.

  1. Inte prata illa om poeter min vän för du vet väl att jag räknar mig som en poet också *ler*
    Ha en bra dag/ kram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s