Skrivpuff, mening ur bok, 11:e maj, 2016.

(Mening: ”Det är ett välkänt faktum att historieskrivningens upphovsmän levde och verkade i antikens Grekland.” sidan 9, Svärd, sandaler och skandaler. Antiken på film och i TV. Red. Isak Hammar och Ulf Zander, Lund, 2015.)

 

 

De hade lagt Syrakusa under sig. Snabbt, enkelt, effektivt. Deras här hade varit stor, omöjlig att trycka tillbaka.

Han släppte pennan och suckade. Hur tusan skulle han komma ihåg hur allt skett? Det var nästan omöjligt att minnas alla detaljer. Dessutom hade ögonvittnet varit mer än lovligt berusad när han återgett händelsen. Vissa ord hade sluddrat fram, nästintill ohörbara.

Han lutade huvudet mot handen och granskade de bruna knähöga läderstövlarna som om de bar berättelsen snarare än hans två svettiga fötter.

Det var varmt för årstiden. Även för en van atenare var det svårt att härda ut. Den stora skolbyggnaden med alla sina öppna valv gav lite svalka men å andra sidan hade dess skugga lockat till sig alla andra filosofer, tänkare och matematiker. Han försökte stänga ute sorlet och koncentrera sig på den berättelse som ideligen gled iväg, hal som en ål. Om han skulle få ihop mannens skildring av kartagernas återintåg in i Sicilien på ett begripligt var han tvungen att skarva. Men hur? Det fick inte bli slå över i diktkonst. Det skulle betyda slutet på hans ställning som sanningssägare. Kanske kunde han rädda autenticiteten med några referat till någon av de fältherrar som varit med? Men var fanns de nu? Agathokles hade ju tagit med sig de mest framstående personerna i armén till Nordafrika…

Han sträckte på sig och gäspade. Solen stod högt på himlen och det sög i magen. Efter en bit mat och lite vin skulle han säkert tänka klarare. Kanske till och med minnas vad mannen berättat. Han lade ifrån sig fjäderpennan ovanpå det nästan tomma arket och reste sig. Det skulle ordna sig med vittnesskildringen, det var han säker på. Bara inte just nu.

Advertisements

6 thoughts on “Skrivpuff, mening ur bok, 11:e maj, 2016.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s