Skrivpuff 13:e juni 2016.

Lässkäpp? Han kliade sig själv i huvudet. Aldrig något han ens hört talas om, svarade han den unge mannen på andra sidan kassan.

Men jag måste ha en sådan, sa killen och spände sina intensivt blå ögon i honom.

Ja, jag skulle vilja hjälpa dig, men jag har ingen sådan och vet tyvärr inte ens vad det är. Vad ska du ha den till?

Det är mormor, hon säger att hon behöver en sån. Jag vet inte vad det är, men hon är så noga med att jag gör det hon vill.

 

Mannen trummade med fingrarna mot bordskanten och funderade. Lässkäpp, tänkte han, det måste ju vara något påhittat av en förvirrad kvinna. Han harklade sig innan han tog till orda igen.

Du vet, grabben, det här är bara en vanlig liten konsumaffär. Vi kan beställa hem saker, det brukar vi alltid stå till tjänst med. Men då gäller det ju att jag vet vad det är jag ska beställa och varifrån.

Men mormor måste ha en sån, det går inte annars. Hon…

Jag vet inte hur jag kan hjälpa dig med det. Jag kan försöka ringa runt till mina leverantörer, men det är inte säkert att det blir något resultat av det. Förmodligen inte. Är du härifrån, förresten? Jag känner inte igen dig.

På sätt och vis. Jag är här för att hjälpa mormor lite. Nu under sommarlovet och så… och hon måste ha en lässkäpp annars måste jag vara hos henne hela tiden så att hon inte hittar på något.

Vad menar du med det?

Killen vägde på fötterna och undvek den äldre mannens blick. Han tvekade. Verkade väga orden innan han lät dem sägas.

Det har hänt nåt. Hon är inte sig själv längre. Jag måste vara hos henne hela tiden när mamma jobbar, för att hon inte ska försvinna eller så… Men hon kan sitta vid vävstolen i flera timmar och väva. Då kan jag gå ut lite och slipper hålla koll hela tiden. Det enda jag behöver är att kolla till henne ibland och fylla på skytteln med tygremsor. Fast hon bryr sig inte om ifall den har några eller… inte egentligen… men risken är att hon bara sitter och bankar med slagbommen så att jag blir tokig.

Jaså, det låter inte bra. Har ni varit iväg med henne? Till doktorn menar jag, förstås.

Ja, de kan inte göra nåt men hon fick några mediciner. Jag vet inte…

Nej, det är klart. Men vad har det här med den där saken du behöver, att göra?

Jag vet inte… eller, jo.. det är till vävstolen. Den är trasig. Den där lässkäppen alltså. Säger mamma. Då kan inte mormor sitta där och väva. Medan mamma är i Mora och jobbar. Jag hjälper till med mat och sånt… under tiden.

Jaså, är den till vävstolen, säger du. Ja men då så, det gör ju det hela lite enklare, tänker jag. Jag ska göra mitt bästa, men det kan ju ta ett par dagar. Kom förbi igen så ska det nog finnas en. Och du, kom hit om det är något. Om du behöver nåt, ja.. vad som helst. Jag är ju här nästan för jämnan.

Det pinglade till i dörren när pojken försvann ut ur affären. Mannen suckade och kavlade upp ärmarna. Om den där unge mannen ska få någon ro den här sommaren, tänkte han, så är det nog bäst att jag sätter igång och letar upp en sån där grej. Bara jag nu kommer på vad tusan den hette…

 

 

6 thoughts on “Skrivpuff 13:e juni 2016.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s