Skrivpuff, dyrt, 21:a oktober 2016.

Det här kommer stå dig dyrt, sa mannen i den mörkblå hatten av filt medan han kratsade ner mina kontaktuppgifter på baksidan av ett visitkort. Jag såg honom stoppa ner det i plånboken innan han stack in den innanför kappan. Min hand nuddade rispan i billacken.

Men jag har inte gjort det där, mumlade jag och drog snabbt åt mig handen när jag hörde mannen ryta åt mig.

Det vet du förbannat väl att du har och nu är du så god att du erkänner det!

Han tog tag i min jacka och drog mig närmare honom. Hans mun stank av kålpudding. Jag hatade kålpudding. Det fick mig alltid att vilja kräkas. Jag försökte bända loss hans hand från jackan men greppet hårdnade och han vred om tyget så att jag drogs ännu närmare andedräkten. Det vände sig i magen på mig och jag visste inte om det var av ren skräck eller doften.

Släpp mig..! Rösten bar inte och jag hörde knappt mig själv protestera. Mina fötter gled i snöslasket och tårna var frusna som små snöbollar. Jag såg mina snöiga lovikkavantar trycka bort hans ansikte utan att greppet om mig minskade. Över hans axel kunde jag se fönstren som lös i det låga hyreshuset som under sommaren gått från gråvit puts till en beige med drag åt rosa. Jag hatade färgen nästan lika mycket som jag hatade kålpudding.

Jag hade precis varit på väg hem från ett snöbollskrig på åkern som nu låg bakom mig. De andra barnen hade gått före. Själv hade jag stannat kvar för att lappa ihop den borg vi byggt för att försvara vårt lag. Jag gillade sånt, att bygga upp, lappa och laga. Det var något speciellt med snö. Jag hade aldrig känt mig rädd ute ensam, faktiskt, trots att det var tomt runt vårt område. Åkern sträckte sig nog en halv kilometer åt ena hållet, en hel åt andra. Men nu…

Mannen skrek i mitt ansikte. Små fina droppar av saliv landade på mina kinder och frös snart till is.

Jag har inte gjort nåt! Min röst skar genom mörkret samtidigt som jag sparkade till. Hårt. Hatten och rocken segnade kvidande ner mot marken. Jag sprang. Fötterna slirade i snön medan jag siktade mot den glasförsedda porten. Jag slet upp dörren och sprang in i trappen. Ytterdörren gled upp när jag tryckte ner handtaget. Jag skyndade mig in och låste den bakom mig innan jag sjönk ner på den gröna trasmattan av plast. Ingen tog notis om att jag kommit in, så jag satt kvar och försökte lugna ner mig.

Telefonen bröt tystnaden i lägenheten och min puls gick upp igen. jag hörde min mamma lyfta luren och svara. Det fick inte vara han, det fick bara inte vara han..! Jag blundade hårt och önskade intensivt att det inte var mannen från parkeringen. Men jag hörde på mammas röst att det var han.

Johan, kom ett slag, ropade hon. Hennes röst lät ilsken och gjorde mig rädd. Men jag hade inget val. Hon skulle få veta vad som hänt. Hon måste få veta, hur mycket jag än skämdes.

Jag har inte gjort det…. protesterade jag innan hon sagt något.

Gjort vad då?

Det var inte jag som repade bilen, jag svär!

Jaså, var det därför den där mannen hoppade på dig, frågade hon och jag hörde hur ilskan gjorde hennes röst darrig och fick halsen att blomma ut i röda fläckar i urringningen. Tant Märta ringde just och sa att hon sett en man hålla fast dig och hon kontaktat polisen.

Nej… jag sa ju att det inte var jag som repat bilen…

Det var inte därför hon ringde polisen, Johan… trodde du det? Lilla gubben… Man får inte göra så där mot barn som han gjorde. Inte mot vuxna heller. Kom så tar vi av dig de där blöta, kalla kläderna och sätter oss en stund i soffan.

Hon hängde upp mina kläder och vi gick ut i vardagsrummet. Jag såg åkern glimma i gatlyktans sken och undrade om jag någonsin skulle vilja gå dit igen.

2 thoughts on “Skrivpuff, dyrt, 21:a oktober 2016.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s