Skrivpuff, 10:e februari, 2

Skyltar

Nu, sa Jannica för sig själv, ska det bli gott med lite kaffe. Hon smällde ihop datorn och reste sig från skrivbordet. Hon hade äntligen fått ihop en artikel om brödbakets historia för Tidningen Bröd. Den hade inte varit så enkel att skriva som hon trott även om det bara skulle vara en snabb skiss över dess utveckling sedan Mesopotamien och framåt.

Det hade blivit dyrt med de surdegsfrallor med brie och salami som hon blivit sugen på medan hon skrev. Det var kruxet att bo mitt i smeten, tänkte hon. Alla dessa caféer och restauranger med sina sandwich-skyltar som lockade med listor på färdiggjorda läckerheter. Och så den dagliga researchen om bröd… Jannica var svag för bröd. Det hade hon alltid varit. Hon åt hellre en pumpernickel med skagenröra och en vippa dill än en tallrik lasagne trots att priset var detsamma.

Egentligen hade hon inte råd med några sådana extravaganser på den lön hon fick som frilansande skribent. Det hade gått bra i början av karriären, men alltmedan konkurrensen om jobben ökat hade priserna gått ner. Många gånger hade hon hört kolleger förbanna de som tog sig an jobb för en spottstyver, ibland ingenting alls. Tidningarna skyllde på vikande läsarsiffror och facket på cyniska arbetsgivare.

Jobbet i sig var det inget fel på. Jannica bestämde själv vad hon ville skriva om och när. Det gällde att ha disciplin och få det gjort. Inte vika sig för lusten, som hon gjorde med bröd. Någon hade sagt att hon åt alldeles för mycket gluten och att det var någonting dåligt. Som om de som åt bröd var lite sämre människor. Jannica hade skrattat bort det. Folk hade så konstiga idéer. Blev hysteriska så fort någon pekade på att det fanns en möjlighet till samband, men glömde bort alla vetenskapliga invändningar och förutsättningar. Det sålde fler lösnummer att skrika ut att något var dåligt för hälsan än att peka på hur komplext problemet var med alla om, men och kanske. Folk ville inte ha sånt. De ville ha något konkret, helst svart eller vitt.

Jannica gick till diskbänken. Innan hon fyllde på kaffebryggaren med vatten och pulver hejdade hon sig. Först skulle hon bara springa ner till bageriet på hörnet och köpa en macka. En med lax och deras egen färskost.

 

Advertisements

4 thoughts on “Skrivpuff, 10:e februari, 2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s