Skrivpuff, 17:e februari, 2017.

Kanske

 

sk-a-25

Stilleben med fisk, Abraham Hendricksz. van Beyeren, c. 1650 – c. 1670.

 

 

Om inte ens laxen orkar simma som de brukar utan tröttnar och drunknar, sa Maggan, då undrar jag om det kanske inte är ett större problem vi tampas med än enbart lathet.

Hon stängde av radion och gick ut på terrassen. Fingal följde efter henne med en kaffetermos och två koppar. Maggan slog ihop de två sittdynor de hämtat från garaget så att dammet yrde omkring dem innan hon la ner dem på de två trästolarna.

Jag hängde inte riktigt med där, sa Fingal, skulle du kunna förklara vad du menar?

Vad då, frågade Maggan och fingrade förstrött på en kaffekopp.

Med fiskarna, svarade Fingal och hällde upp en skvätt kaffe. Du sa att de drunknar…

Ja, jag tänkte bara att det kanske finns ett samband mellan alla oss som kört slut på oss själva. Tänk om det är så att det är nåt större än bara ett tecken på att man varit duktig för länge?

Maggan förde upp koppen till munnen men hejdade sig när hon insåg att den var tom. Fingal hade alltså glömt att hälla upp till henne. Hur skulle hon tolka det? Hade han tappat intresset för henne? Var hon inte attraktiv längre? Hon tog kannan och slog upp kaffe i den tomma koppen, smuttade på det medan hon kisande betraktade Fingal. Han hade lutat huvudet mot ryggstödet och blundat. Maggan kunde se att han log.

Vad tänker du på, frågade hon.

Ingenting särskilt, svarade Fingal. Eller på hur du skulle se ut som fisk simmande där i Torneälven.

Fingal skrattade och Maggan såg hur hans adamsäpple guppade upp och ner under den skäggiga hakan. Han var snygg för sin ålder, tänkte hon, skulle säkert kunna få någon ny om han bara ville.

Du kan aldrig ta något på allvar, klagade Maggan. Om det vore du som inte orkade iväg till jobbet om dagarna utan att komma hem mer död än levande, skulle du nog inte tycka att det var så kul.

Jag tycker inte att det är kul, sa Fingal, inte egentligen. Det var bara det där med laxen och du som lät så festligt. Du får skylla dig själv om du lägger fram det så där, precis som om du vore en lax. En rökt lax.

 

Bildkälla: Rijksmuseum.

4 thoughts on “Skrivpuff, 17:e februari, 2017.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s