Skrivpuff, 1:a mars, 2017.

Katt

Katten slickade med tungan på ena framtassen och såg upp på henne. Den svarta pälsen smalt in i skuggan i hörnet och hon såg den knappt. Hur hade hon kunnat undgå att den fanns i rummet? Det stank kattpiss om madrassen hon låg på. Och om hon tänkte efter kände hon faktiskt odören av kattskit. Men det där var säkert inbillning, tänkte hon och stönade till. Det rann saliv ur ena mungipan och hon drog med underarmen för att få bort det.

Varför kan jag inte resa mig upp, tänkte hon och gjorde ett nytt fruktlöst försök. Ångesten kilade upp för ryggraden och spred sig vidare ut i bröstet och mot fingrarna. Den stack och brände. Om hon blivit förlamad skulle ingen hitta henne här i den slitna lokalen. Vad hade hänt? Hade hon brutit nacken eller ryggen? Det var visserligen halt ute, det visste hon. Det hade regnat under förmiddagen och sedan hade det frusit på. Hon hade tänkt ta kängorna till jobbet på morgonen för att parera halkan framåt eftermiddagen men struntat i det och tagit de mer moderiktiga klackskorna. Det hade gått bra, mindes hon.

Katten jamade och hon såg hur den ljudlöst rörde sig allt närmare. Det var en mager stackare med matt päls som hängde kring kroppen. Ljuden den utstötte skar mot hennes trumhinnor. Hörde den hemma här? Hon och försökte säga något till den. Men det kom bara grymtanden ur munnen och huvudet trillade snabbt ner mot kudden igen. Så här utslagen hade hon inte känt sig sedan hon fått influensan för ett par år sedan och blivit liggande på soffan hemma, helt oförmögen att ens ta sig ut i köket efter vatten. Den gången hade hennes mamma kommit förbi för att släppa in rörmokaren, så som de kommit överens om veckan innan, och hittat henne uttorkad och yrande. Men den här gången skulle hon få klara sig ur knipan själv…

Advertisements

3 thoughts on “Skrivpuff, 1:a mars, 2017.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s