Skrivpuff, 31:a mars, 2017.

Spontan

Ja, du vet man får unna sig ibland, sa Malin till kvinna i blombutiken för att ge intrycket av att vara spontan och lättsam. Hon visste inte varför hon kände ett tvång av att behöva framstå som glad och okomplicerad, men hade tampats med tvånget sedan hon varit i tonåren. De kvinnor som jobbade inom skolvärlden verkade alla personifiera den alerta, pratsamma typen som alltid hade ett leende på läpparna. Själv hade Malin känt sig som raka motsatsen. Den där trumpna, tysta flickan som alla glömde bort. Hon ville också vara den som fick stå i centrum och gotta sig, inte alltid slåss med tankar om livets förgänglighet och meningslöshet. Försök att se lite glad ut, hade modern ofta förmanat henne och hon mindes mormoderns ord klinga i öronen: ingen pojke vill ha en flicka som inte ser glad ut!

Ja, man måste väl det, svarade kvinnan med det gröna förklädet knutet om midjan släpigt och klippte av stjälkarna på de tre rosorna med snabba, bryska klipp med sekatören. Var det bra så?

Tack, det var bra så, svarade Malin och pressade fram ett bredare leende på läpparna i ett försök att få floristen på gott humör och bekräfta att hon inte var till besvär. Det var precis som att det var Malins eget ansvar att andra behandlade henne vänligt för att inte känna sig misslyckad.

På vägen ut ur butiken klankade hon ner på sig själv. Hade hon köpt något annat, något ovanligare än tre röda rosor, så hade säkert kvinnan blivit gladare. Eller om hon hade sagt något uppmuntrande om butiken, eller om kvinnans förmåga att binda ihop den taniga buketten… Om hon inte skärpte sig, tänkte hon, skulle hon aldrig bli som de där lyckliga, populära kvinnorna som vågade ta plats och vars närvaro alltid tycktes uppskattas och bekräftas.

Advertisements

4 thoughts on “Skrivpuff, 31:a mars, 2017.

  1. Ja, bra beskrivet! Tänker att det är en ung människa som är plågad av de här tankarna. I alla fall bryr jag mig mindre om sådant med åren. Man känner hennes lidande.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s