Skrivpuff, 26:e april, 2017.

Lättnad.

Den lilla segelbåten av vikt papper guppade ut på vattenytan. Pernilla såg hur den flöt bort mot mitten av dammen och kantrade. Det var en lättnad att barnen var så pass stora nu att hon slapp hålla koll på dem varenda minut. Hon skämdes över att känna så, som att hon var onormal och saknade de rätta modersinstinkterna som inte riktigt klarat av att vara hemma med de små barnen. Det sved alltid till när hon såg andra mammor skratta och leka med sina barn, förnöjsamt glida in i rollen som omvårdande, kärleksfull vuxen och bekymmerslös kasta sig in i den nya fria tillvaron som mammaledig. Själv hade hon inte vetat vad hon skulle göra för att få tiden att gå, och hade sett de många kaffekopparna som dagens höjdpunkt.

Det hade varit en befrielse att börja jobba igen. Även om nattsömnen fortfarande stördes av bebiskrik och blöjbyten kunde hon äntligen få tid att tänka och göra saker i sin egen takt. Kollegerna hade ställt sig undrande när hon kom tillbaka till jobbet redan fyra månader efter förlossningen, men hon hade sagt att hennes man gärna ville ta del av ledigheten och att hon förespråkade jämställdhet, så det hade varit ett enkelt val. Hon hörde hur de viskade bakom hennes rygg, visste att de sa att hon var en maktlysten streber. Hon låtsades som om hon inget märkte trots att det sved.

 

9 thoughts on “Skrivpuff, 26:e april, 2017.

  1. Ja du vilket intressant ämne du tar upp! Själv upplevde jag mig så annorlunda i detta mellan de två första och det tredje 🙂
    Bra man kan göra som det passar bäst för alla (berörda)!!! (=ingen annan ska bestämma)

  2. Tydligen försvann min kommentar i går. Jag tänkte mig den sköra pappersbåten och så fortsättningen med att Pernilla inte kunde ta hand om de små barnen… som en fin bild.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s