Skrivpuff, 18:e januari, 2018.

Bildinspo

 

Tölta, frågade han, är det ett ord, ens?

Hon såg upp på honom och gapade. Självklart var det ett ord, det visste hon ju helt säkert, men varje gång han sa emot henne blev hon tveksam. Hon hatade när det hände. Om hon sa nåt nu måste hon vara säker på sin sak, stå fast vid det trots hans protester. Och säker var hon inte. Det var hon aldrig i sådana här situationen. Erfarenhet hade lärt henne att hon visste så lite och att det blev värre för var gång som hon lärde sig något nytt.

Du har säkert rätt, sa hon och suckade. Jag hittar nog på. Det finns nog inget som heter tölta… jag fick bara för mig att de säger så på Island, eller nåt.

Varför skulle de göra det? Det låter skitkonstigt ju. Vad är det de gör när de töltar, menar du?

Hon förklarade att det hade något med ponnyer att göra, men att hon nog kom ihåg fel. Det där med hästar visste hon ju inget om, sa hon och förklarade att föräldrarna alltid sagt nej när hon velat prova på det där med hästar. Sådant var inte till för sådana som henne, det var för de där som lät fötterna glida ner i ett par seglarskor och hade kläder med små gröna krokodiler på bröstet. De där människorna som blekte slingor i håret och gled runt på stan med vita leenden och brunbränd hy.

Kan du inte bara släppa det där, suckade mannen med de bleka kinderna och spensliga fingrarna. Det där var ju så länge sedan och ingen vill tillbaka till rispermanentat hår, löjliga axelvaddar hockeyfrilla.

Lätt för dig att säga, fräste hon. Du fick ju allt det där du ville ha! Charterresor, märkeskläder, gameboy och sen en sån där, vad hette det… amiga-dator.

Javisst, jag hade en Commodore 64 och sedan en Amiga. So what? Ska du ringa polisen och anmäla mig eller?

Hon tystnade och kände hur det blossade på kinderna. Han hade rätt. Hon var löjlig. Och det var inte hans fel att hon växt upp så som hon gjort, utan allt det där som alla andra hade och som gjorde att hon stängdes utanför på rasterna. Men hon hade haft annat. Självklart hade hon det. Hon skulle bara försöka komma på vad…

Men du, sa hon försiktigt, jag är rätt säker på att det finns nåt som heter tölta och att de gör det på Island eller nåt. Du kan väl googla?

Gör det själv, sa han och lutade sig fram över korsordet som låg uppslaget på köksbordet och krafsade ner några bokstäver i ett par tomma rutor.

2 thoughts on “Skrivpuff, 18:e januari, 2018.

  1. Så bra skrivet! Gillar speciellt Lacoste-tröjorna. Den beskrivningen säger en del och ja, islandshästar töltar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s