Skrivpuff, 25:e januari, 2018.

Välja

 

”Jag har väl valt fel, antar jag”, sa Helena och suckade ut en lång rökpelare som vinden grep tag i och förde rakt i ansiktet på Dagmar. ”Inte tänkt rätt, haft fel mål eller nåt…”

 

Dagmar såg på henne med sina bruna, medkännande ögon, men sa ingenting. Hon brydde sig inte ens om att vifta bort cigarettröken.

”Det är ju så viktigt att tänka rätt”, fortsatte Helena, ”att inse sina möjligheter och ta dem, istället för att låta sig slås ner till en spillra av det jag man kunde ha blivit…”

 

”Vad har du nu tittat på”, frågade Dagmar med en röst som lät ovanligt sträng för att vara hennes.

Helena såg forskande på henne, som om hon var osäker på om det var kritik eller stöd, och mumlade att hon inte alls hade sett på någonting och att alla sa att man skulle ta tag i sig själv, för vi har alla samma möjligheter att lyckas.

”Det är upp till oss själva att säga ifrån och att välja de mål vi vill sträva mot”, fortsatte hon, ”annars kommer vi aldrig att uppnå dem.”

Dagmar skrattade till. Det lät hårt och fick en man i grå kostym att titta till på de två kvinnorna som satt på en parkbänk intill en av de k-märkta röda stugorna som kantade den gröna gräsplätten där småbarnsfamiljer brukade skockas varma sommardagar.

”Tror du verkligen att livet är så enkelt, att man genom nåt slags magiskt tänkande ska kunna lyckas? Det där är ju bara snack, förstår du väl, för att slippa bry sig om de som har det tuffare i livet än andra. Nej, du, en får vara glad att en inte har det värre…”

”Ja, men vad fan ska man göra då”, spottade Helena ur sig, ”gräva ner sig i sin helt omöjliga situation?”

Dagmar slog upp med händerna och sa att det var omöjligt att diskutera med Helena eftersom hon tog allt så personligt innan hon fiskade upp sin mobil ur handväskan och sa att hon måste gå.

”Jag har ett möte nu klockan ett”, sa hon urskuldande. ”Tro inte för mycket på det där med att tänka sig till framgång. Livet är orättvist och det behöver vi erkänna, annars kan vi aldrig göra något åt det.”

Helena följde Dagmar med blicken och såg hur hon försvann längst med gatan med raska steg trots de höga, smala klackarna på de svarta, blanka stövlarna. Hon slängde en blick på armbandsuret. En halvtimme kvar tills hon skulle börja dra sig bort mot jobbcoachen med de vita tänderna, blanka håret och kläderna med snyggt snitt. Om hon inte hade rätt inställning skulle det här aldrig gå, hade Helena hört de rödmålade läpparna säga samtidigt som en brunbränd hand sträckt henne ett papper med förslag på litteratur att läsa. Helena tog upp pappret ur handväskan och vecklade ut det. Att välja lycka, tio tankar om framgång, framgångsfobi…

Det fick bli biblioteket efter mötet, tänkte hon och suckade. Arbetsmarknaden såg ljusare ut än på länge, det fanns jobb, det sa alla. Alltså måste det vara hennes tankar som det var fel på. Framgångsfobi, så var det säkert, tänkte hon. Det var det som stoppade henne… Så var det säkert. Fick hon inte rätt på sina tankar, visste hon inte var det skulle sluta. Fas tre… socialen… hemlöshet… tandlöshet… Helena försökte djupandas för att stävja den panikattack som började sticka i handflatorna. Om det skulle ordna sig måste hon lära sig se målen och möjligheterna istället för skräckscenarier. Det var som att köra bil, hade coachen sagt och skrattat glatt, om man inte höll ögonen på vägen skulle man köra i diket. Helena blundande. Ett jobb, ett jobb, vilket jobb som helst, bara jag får ett jobb, tänkte hon och försökte visualisera sig själv på en arbetsplats. Hon såg på klockan igen. Minuterna segade sig framåt. Hon reste sig och började sakta gå mot coachens kontor.

3 thoughts on “Skrivpuff, 25:e januari, 2018.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s