Skrivpuff, 26:e januari, 2018.

Protestera

”Nej, alltså, nu måste jag protestera”, sa jag och slog upp med händerna. Det stack i handflatorna av den hårda ullen i hans kavaj som jag misstänkte var av sämre kvalitet än den skulle ge sken av. ”Här stod ju faktiskt jag först!”

Ett skratt spred sig i mannens ansikte och blottlade en rad tänder med en ovanligt kritvit ton. Sättet han gjorde det på avslöjade att han gillade att visa upp dem och att han var stolt över dem. Jag förstod att han inte själv insett hur konstgjorda de såg ut, som billig strass i ett smycke av tunt silvertäckt koppar. Han böjde sig närmare och plutade med läpparna samtidigt som han lyckades smacka. En pust av alkohol slog emot mig och jag vek undan ansiktet, la händerna på hans axlar och sköt upp knäet i hans skrev. Kvidande sjönk han ihop framför mig och jag såg hur människor i publikhavet omkring oss böjde sig fram för att fråga hur det var med honom. Deras röster drunknade i ljudet från musiken som strömmade ur de stora högtalarna framme vid scenen.

Jag slog ut med händerna igen för att ge sken av att inte förstå någonting och som att jag var helt oskyldig. Ingen skulle ändå höra vad jag sa och när jag såg mannen sätta sig ner på asfalten och kurande höja ett finger mot mitt håll skyndade jag mig att smita därifrån. Jag hade inte lust att bli sittande med någon av de gråklädda vakterna och förklara att mannen ställt sig precis framför mig. De skulle hånskratta och fråga om jag inte var medveten om att jag befann mig på en konsert med enbart ståplatser och jag skulle inte få en syl i vädret efter en sådan kommentar. Att det inte var därför jag gjort som jag gjorde skulle de inte lyssna på. Det där var jag säker på. Mina trasiga jeans och starkt målade mun skulle naturligtvis inte vara till min fördel. Inte mot hans mörka kavaj, vita tänder och blanka skor. Jag vet att det var fel. Men jag gjorde det. Jag flydde hellre än stannade kvar och fäktade. Det borde jag kanske inte ha gjort…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s