Skrivpuff, 6:e februari, 2018.

Mörket.

Johnny tryckte in borrmaskinens kontakt i väggen, glad över att byggherren varit så dum att han placerat in ett eluttag i trappen till huset. Det förenklade för honom. Nu skulle han lätt ta sig in i lägenheten, länsa den på viktiga papper och snappa åt sig de värdeföremål han stötte på. Det var inte för datorerna, systemkamerorna eller guldet han gjorde det. De var enbart en del av skenmanövern. Ingen skulle fatta vem som varit där och varför, inte på riktigt. Alla skulle tro att det var ett vanligt inbrott, av någon som reste igenom landet på stöldturné. Men Johnny var ingen vanlig simpel inbrottstjuv. Han var en slipad räv som visste precis vad han skulle ta och från vem. Hugo hade inte skött sina kort rätt och nu skulle han straffas för det. Ingen skulle fatta vad som hänt, utom Hugo och han skulle inte kunna avslöja något. Då skulle han själv vara rökt.

”Mer rökt än vad du redan är, pysen”, flinade Johnny och satte borren mot låset i dörren. Samtidigt som Johnny pressade in avtryckaren, som han skämtsamt kallade den, slocknade ljuset i porten och förpassade honom till ett kompakt mörker. Johnny svor tyst för sig själv och förbannade Hugo som valt att flytta in i en lägenhet i ett hus där trappen saknade fönster. Inte ens så här, mitt på dagen, nådde något ljus in. Johnny hade legat på span länge. Kartlagt grannarna i huset, med särskild betoning på den unga kvinnan som bodde i en av två lägenheter på Hugos plan. Varje onsdag försvann hon iväg vid nio-tiden och var borta i ett par timmar. Tillräckligt länge för att Johnny skulle hinna in i bostaden mitt emot och göra sitt jobb. Ett sista gig innan han hade tillräckligt med pengar för att bjuda med sig Agnes på en resa till Thailand. Hon hade pratat om en sådan resa länge nu. Han skulle säkert kunna få med sig henne och sedan lägga in den stora stöten. Varm av sol och ljumma vindar, kanske lite berusad av vin också, skulle hon snart ligga i hans famn och han skulle kunna fråga henne det där som alla kvinnor drömde om sedan de lärde sig att gå. Han skulle få tillräckligt mycket pengar i belöning om han klarade att ta sig an Hugo. Johnny höll andan, som om han trodde att det skulle ge honom ljuset tillbaka. Men han insåg snart det lönlösa i projektet och började leta efter väskan han forslat med sig borrmaskinen i.

”Jaså, du klantade till det”, konstaterade Max och satte armarna i kors över bröstet och blottade de tatueringar som fyllde underarmarna.

”Nej, jag sa ju att det blev strömavbrott”, protesterade Johnny, ”och helt becksvart, så att jag fick avbryta uppdraget. Det gick inte att se nånting i det mörkret och det var ren tur att alla prylarna följde med därifrån. Fan vet hur det skulle ha gått annars…”

”Det är viktigt att Hugo inte fattar att vi är honom på spåren”, grymtade Max. ”Vi måste in dit innan han inser att nåt är fel. Du hajar väl att det inte blir något gage innan du kan visa grejerna?”

Johnny sa att han förstod det. Så var det alltid, men det var sällan han misslyckades under sina försök. Det hade aldrig hänt förut. Men nu, när det var som viktigast att han satte den här dealen, skulle det naturligtvis köra ihop sig. Johnny knöt ena näven och sa att han fan inte tänkte ge sig. Max skulle få de där dokumenten och han själv skulle ta Agnes med storm.

8 thoughts on “Skrivpuff, 6:e februari, 2018.

  1. Så bra skrivet! Jag gillar verkligen detaljen med eluttaget i trapphuset. Han kanske får ta med sig pannlampa och batteridriven borrmaskin nästa gång.

  2. Roligt och välskrivet! Fann mig själv väsa “pannlampa!” till Johnny. Historien måste tilldra sig på den tiden när man inte hade ficklampa i telefonen…

    • Bra poäng där med mobilen! jag använder ju aldrig den funktionen och tänkte inte på det. får bli dåtid, dårå. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s