Skrivpuff, 13:e februari, 2018.

Söka

 

Ibland söker man efter något, kommer fel men det blir ändå rätt. Så kan du tänka är du skriver din uppsats, sa Gunnar och rätade till den rutiga flugan under halsen. Det går inte att i förväg veta resultaten, då styr man hela undersökningen mot ett visst håll och får det bekräftat.

Minna stirrade på honom där hon dumpit ner på en stol av stålrör med en dyna klädd i grå manchester. De upphöjda ränderna i tyget hade slitits ner och var nästan inte högre än de grunda spåren däremellan. Hur många hade suttit här före henne, våndats och känt svetten bryta fram i panna och handflator? Hon såg ut genom fönstret bakom mannen med en grå krans som löpte från tinning till tinning. Vita tussar singlade ner som små bitar av bomull. Minna ville gå ut och ställa sig i det, sträcka ut armarna högt ovanför sig och ta emot snön med utsträckt tunga. Istället satt hon här och lät sig grillas. Det hade blivit fel från början till slut, hörde hon honom säga. Hon måste vända på steken helt och hållet. Låta teorin lyfta fram verket, inte tvärt om. Minna nickade och log, låtsades förstå, tänkte att hon hemma kanske skulle kunna klura ut hur det skulle gå till. När hon frågat de andra kurskamraterna hur det gick med deras uppsatser hade de alla sagt att det gick bra och att det till och med var roligare än de hade trott. Själv ville hon rulla ihop sig i fosterställning och glömma bort alltihopa. Men det sa hon inte.

Det är för tungt med all den här teorin, fortsatte Gunnar som om han antingen inte märkt eller inte brydde sig om att Minna inte varit uppmärksam under en lång stund. Vänd på steken och sammanfatta teorin så som du uppfattar den. Eller välj en annan. Det är svårt med Derridas teorier om språket och jag vet att många konstnärer uppehåller sig i ämnet, men det betyder inte att du behöver göra det. Din infallsvinkel kan vara en annan. Forska runt lite kring identitetsbegreppet och se vad som händer! Ha lite roligt!

Roligt? Minna förstod ingenting, men vågade inte fråga. Istället nickade hon och gick ut i den långa korridoren utanför rummet och tog hissen ner, ut, till de singlande snöflingorna.

3 thoughts on “Skrivpuff, 13:e februari, 2018.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s