Skrivpuff, 29:e mars, 2018.

Villkor

Det är ett villkor från min sida att du ger upp det där nu och gör som jag säger. Dina föräldrar skulle ha hållit med. Om de varit i livet. Det är en dålig idé att bli musiker… Tiderna är usla, betalningen obefintlig och var har du tänkt uppträda? Nej, det saknar betydelse att du vill bli konsertpianist. Om det inte är ännu värre. Rockartister kan ju ändå spela på småklubbar… Jag tycker att du ska göra nåt nyttigt. Naturvetenskap eller statsvetenskap är nyttigt. Att jobba på ICA är nyttigt. Att knäcka fingrarna framför tangenter är fåfängt. Du är inte ens tillräckligt bra. Se på de stora pianisterna! De ha tränat i timtals varje dag, sedan krypåldern. Krypåldern! Själv började du inte förrän du var elva. Visst är dina fingrar långa och smäckra. Musiköra har du. Men du saknar erfarenheten, bildning och de rätta kontakterna. Vem som helst kan inte valsa in i branschen. Det finns en stig att följa. Den har du inte tillgång till. Vet du ens hur en fluga knyts? Vad det kostar med en frack? Har du en aning om vad en frack är?

I din familj bar männen flanellskjorta, jeans och kängor. Deras händer var grova och starka. Inte spensliga. Talet var enkelt och rakt på sak. Inte smäktande och omständligt. Kommer du att kunna hantera att vara katt bland hermeliner? Det är tveksamt… de kommer att äta upp dig. Jag vet att skolan fått dig att tro att du har möjligheter och val. Men allt det där tillhör en fantasivärld. Ett undantag till verkligheten. Ute i världen är vi lämnade åt det öde vi föddes till. Barn följer i sina föräldrars spår. De söker inte nya vägar. De går dit de är avsedda att gå. Och du ska till din farbrors entreprenörsfirma i sommar. Lägga asfalt kommer vara bra för dig. Vi säljer pianot. Du slutar gå hem till Anna-Stina. Hennes flygel gör dig olycklig. Till hösten kan du börja studera igen. Nåt nyttigt. Du får bo kvar här, gratis och jag köper dina böcker. Men spelandet måste få ett slut. Det är mitt villkor.

Nå?

 

Skrivpuff.

9 thoughts on “Skrivpuff, 29:e mars, 2018.

  1. Usch. Välment kanske men blir motsatsen till livsbejakande. Svårt att ha kraft att säga emot i en sådan situation. Tycker synd om personen som inte får leva ut sina drömmar. Bra scen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s