Skrivpuff, 23:e april, 2018.

Sättet

 

 

”Sättet hon gjorde det på var uppseendeväckande”, sa Magdalena. ”Vilket skådespel. Jag har aldrig varit med om något liknande på en guidning. Jag har ju trots allt gått på ett antal. Vad var det för speciellt med honom? Var han inte kort… och ovårdad?”

”Det kanske hör till på ett modernt museum som det där”, svarade Charlotte, ”att man ska vara lite konstnärligt rufsig för att passa in? Det kanske är något visst med honom. Något som vi inte känner till?”

”Jag har då aldrig sett någon som lagt ut sådana tydliga krokar som den unga kvinnan. Nyfärgat hår, kråkvingar på ögonlocken och högt skurna jeans. Såg du hur hon fick de andra unga kvinnorna att placera sig längre ut, som panelhönor?”

”Nej, just det undgick mig. Hur då menar du?”

”Det var något hon gjorde, jag har svårt för att sätta fingret på det, som fick de andra att ge sig och krympa ihop. Särskilt en blondin som också verkade mer intresserad av mannen än konsten fick kapitulera och ställa sig längre bak.”

”Det var svårt att missa hennes bekräftelsebehov”, svarade Charlotte, ”och att det var hans uppgift att tillgodose det. Hon sträckte upp sig och släppte honom inte för en sekund med blicken. Och var hon inte nästan lite löjligt intresserad av den där Otto G. Carlsund som han pekade ut?”

”Jo, det tänkte jag också på. Jag hade svårt att koncentrera mig på vad guiden sa om verken, för hon upptog hela mitt intresse. Vad var hon ute efter? Sökte hon den där hopplöst romantiska idén om en relation med en intellektuell eller var hon en sådan där ’stalker’?”, sa Magdalena. ”Hon fick honom att tappa tråden flera gånger. Det var oerhört störande. Jag kunde inte hänga med i hans upphackade meningar. Det var nästan oförskämt hur uselt det blev. Ska vi behöva betala ytterligare en entréavgift för att få en ordentlig guidning?”

”Nej, det får räcka med en gång för min del”, svarade Charlotte. ”Jag snappade trots allt upp att just de här verken inte har någon dold innebörd eller representerar något specifikt, förutom den egna ytan. Det finns inget att förstå. Det är rent dekorativt. Och vi betraktade allt. Om så inte lika ingående som kvinnan vid Carlsund.”

”Du har så rätt, kära Charlotte. Som vanligt.”, sa Magdalena. ”Dessutom blir det förstås svårt att toppa detta uppseendeväckande spektakel till kurtis. Kvar återstår ju bara konsten…”

 

Skrivpuff hittar du här.

4 thoughts on “Skrivpuff, 23:e april, 2018.

  1. Kul text. Beskrivningen av den flirtande kvinnan lite malplacerad i dialogen, tyckte jag, men det är en petitess.

  2. Ha ha sista meningen! Så aktuellt! Men den sidan speglas inte alls … tjejer som “lägger sig ut” för kulturpersonligheter och annat “löst” folk 😉 Jättebra!

  3. Ja kul och underhållande dialog. Ser det som en metafor, Charlottes sammanfattning; det ytliga i flirten sammanfaller med det ytliga i tavlorna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s