Skrivpuff, 29:e maj, 2018.

Enkla

 

För att komma igång med en trädgårdsodling gäller det att starta på enklast möjliga sätt. Några frön, lite såjord, planteringskrukor eller rengjorda plastbyttor med genomskinliga lock. Fyll i jorden, stoppa ner frön, vattna, sätt på locket och ställ varmt i tio till fjorton dagar. Den varma platsen kan vara skåpet ovanför kyl eller frys, bredvid diskmaskinen eller vid ett element. Med locket på behövs det inte fyllas på vatten. Nybörjaren rekommenderas att utgå från en odlingsbok, inte flera.

Margitta kisar mot laptopens skärm och suckar. Nu ska hon alltså kunna få balkongen att prunka med så väl blommor som ätliga grödor. Hon kliar sig i huvudet och ser ut över de fyra kvadratmetrarna där hon slagit sig ner i försommarvärmen. Pelargonerna är redan på plats. Margitta lutar sig fram och nyper av ett av de tre bladen på stammen. Det är brunt och torrt. Hon synar det en stund men ser inte om det är ohyra, solstrålarna eller brist på omsorg som orsakat dess död. Hon låter bladet singla ner över räcket och hoppas att det ska landa på balkongen hos grannen under. Deras sena kvällar med cigarettrök och klirr har stört henne i flera veckor nu. Med solen krälade de sig ut i sina korgstolar och blev kvar där till sent in på kvällen. Jobbade de aldrig? Än så länge var det tyst. De sov antagligen. Margitta funderade på om hon skulle föra lite oväsen. Kanske podda något på hög volym via datorn? Hon ser ner mot skärmen igen men glömmer genast bort sin intention och klickar på länken till den oumbärliga nybörjarboken om trädgårdsodling. En man i rosa skjorta, grå chinos och naturfärgad cowboyhatt med svart brätte ler mot henne i grönskan. De bjärta färgerna, det käcka leendet och layouten på framsidan, som påminner mer om ett reklamblad från en lågprisbutik än en bok, känns typiskt amerikanskt. Skulle den ens gå att tillämpa i hennes karga klimat? Hon såg på pelargonerna igen och undrade om det stod något om vanliga krukväxter i den där boken. Men det verkade inte så.

Hon hade hört att påtande i jord var undergörande för den som var eller stod på randen till att bli utbränd. Men själv blev hon bara stressad av att tänka på allt som det där rogivande luckrandet innebar. Planering, investering i material, tid och pengar, och ovissheten i om det skulle bli mer än en ynka morot och en handfull minipotäter. Dessutom hade hon funderingar på att resa utomlands under sommaren och vem skulle då vattna och pyssla med hennes om än så minimala odling? Det var ingen idé att fråga Jonas. Han hade redan fullt upp med jobb och familj. Skulle hon be grannarna under om den tjänsten? Margitta skrattade till åt synen som flimrade förbi. Döda växter och livliga grannar var inte hennes melodi. Hon slog ihop datorn och lutade sig tillbaka i sin röda badenbaden som med lite trixande gick att fälla ut i halvliggande. Den gnisslade i protest när hon lyfte upp handtagen och tryckte ryggdelen bakåt. Hon skulle fortsätta handla sina morötter i livsmedelsbutiken. Det skulle bli enklast så. Ingen stress över försummade växter, inga tunga jordpåsar eller smutsiga svarta plastkrukor. Bara luggslitna fjolårspelargonen som kippade efter luft och näring. Margitta skulle ge dem det. Snart.

 

 

Inledningen är inspirerad av/fritt översatt från Living on a Dime.

Inspirationsordet kommer från Skrivpuff.

One thought on “Skrivpuff, 29:e maj, 2018.

  1. Haha! Ja jag förstår Margitta precis. Alldeles för mycket olika meningar om odling som gör en stressad istf att avkopplad. Tror hon gör helt rätt! Bra!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s