Skrivpuff, 14:e juni, 2018.

Tidig.

”Inte trodde jag att det var du som skulle var här så tidigt. Det brukar var Kristin som är först. Arla morgonstund med guld i mund, det är hennes domän…”

Ana mumlade något ohörbart och la mobilen på bordet framför sig innan hon sköt upp glasögonen på sin fräkniga näsa. Blicken försjönk ner i pappren framför henne igen.

”Förlåt vad sa du?”, sa Jun och höjde på ögonbrynen så att pannan fick horisontala streck av vitt och rött.

En suck undslapp Anas bleka läppar och hon såg upp på Jun som stirrade på henne.

”Asså, jag håller på här med nåra ansökningsblanketter som måste vara klara ida. Om du vill snacka så får vi ta det på lunchrasten, ok..?”

Ana återgick till pappren och krafsade några ord med en bläckpenna på ett par av dem.

”Det finns ingen anledning för dig att vara oförskämd”, sa Jun. Hon gick närmare och tillade att hon bara försökte vara trevlig men om Ana var otacksam så skulle inte hon tjata.

”Bra, för då kan jag få knega vidare ostört”, svarade Ana och försjönk ner i papperen igen. ”Har inte du själv saker att göra?”

”Jösses, vad du är osocial. Inte undra på att ingen tycker om dig. Jag har hört att…”

”Du, vi får ta det där sen”, sa Ana, ”för jag har faktiskt inte tid med det där du håller på med…”

”Du skulle faktiskt kunna anstränga dig lite, istället för att sänka ner alla med din trista stil.”

”Då får du ställa dig i kö om du vill klaga. Jag fixar ett kölappssystem när jag hinner. Nu vill jag bli klar med det här. Det finns faktiskt familjer med barn som saknar pengar och jag vill gärna hinna hjälpa dem som har rätt till hjälp, innan de får kallelser från kronkalle. Fattar du vad jag säger? Det är därför jag är här tidigt ida. Inte för att putta ner Kristin från hennes tron som morgonfågel. Varför skulle jag vilja göra det? Nej, svara inte. Jag har inte tid att lyssna på dig mer. Gå nu. Snälla.”

”Jag är ju övertygad om att det finns arbete att få för den som vill. Dessutom verkar de inte ha hört talas om det där med sparpengar. Att spara till det man vill ha ger extra glädje när man väl får det man vill ha. Det har jag alltid sagt. Man ska se till att klara sig själv. Vill man så kan man. Men en del vill ju inte, det har man märkt… de skulle kunna skärpa sig, men nej då.”

”Det där va väl rätt fördomsfullt, va. Hur klarar du ens av att jobba här? Nej, svara inte för jag har faktiskt inte tid.”

”Nån måste ju barmhärtiga sig över den svaga människan. Oavsett om de förtjänar det eller inte. Jag brukar tala om för dem…”

”Nej, kan du inte gå nu. Och sluta sprida anklagelser och pekpinnar omkring dig. Fattar du inte att en del mår jävligt dåligt som det är?”

”Det skulle de ha tänkt på tidigare och inte försatt sig i den här situationen.”

”Mmm… nu börjar jag haja varför du har tid att stå så här och snacka hela dagarna. Men somliga av oss gör lön för mödan. Vi kommer inte bara hit för att visa upp oss i märkeskläder. Stick nu.”

”Gärna, om du ska vara sån, så… kom bara inte och gnäll sen ifall dina biståndstagare återkommer år efter år. Med din inställning…”

Ana såg efter Jun medan hon trippade genom korridoren bort till sitt rum. När hon var ensam igen tog hon upp mobilen från skrivbordet och såg på den en kort stund innan hon tryckte på pausknappen. Hon döpte filen med dagens datum och sparade den. Ännu visste hon inte vad hon skulle göra med filerna, men när hon släppte ifrån sig dem skulle de brisera som en bomb.

2 thoughts on “Skrivpuff, 14:e juni, 2018.

  1. Oj! Ytterligare en dramatisk scen! Ja där kan Ana sätta dit sin arbetskamrat om hon vill. Men hur blir situationen för Ana sen? Blir inte lätt. Visselblåsare är aldrig särskilt populära. Jättebra scen med en bra dialog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s