Läromästaren

 

Vänta ska jag visa hur man gör, sa du och puttade av mig från brädan. Jag såg när du steg upp på den med ena foten och lät den andra skjuta fart. Först sakta. Sedan snabbare. Du rullade mot parkeringen och gjorde en gir precis framför holkarna. De där gröna, där folk kastar ölflaskor och buteljer. Sen kom du tillbaka.

Fattar du nu då?

Nej, sa jag och stirrade på dig. Nej, jag fattar inte vad du håller på mig. Ge tillbaka den!

Men jag talade till din rygg. Som vanligt. Den där som alltid var klädd i rutig flanell, oknäppt och med en t-shirt under. Varför hade du alltid det där på dig? Det var så förutsägbart. Här kommer Mackan med sin omisskänneliga stil. Rutan borde du heta för du var ju alltid det. Rutig. Inrutad. Och så alltid shorts. Cargomodell… med stora påsfickor på sidan… som två bäverkinder… Svårt att veta om du hade saker i dem eller om de stod ut så där i alla fall.

Den är min, fattar du väl. Pucko!

Jag såg hur du tog fart, körde rakt mot kanterna av gatsten som skilde vägen från rabatterna. De fula buskarna började få blad igen. Jag ropade åt dig att låta bli, att brädan skulle bli sabbad och att jag sparat till den själv. Du bara skrattade. Brädan flög upp på kanten och gled längs med den. Mitt hjärta spratt till när den small ner i asfalten igen. Om den var trasig skulle jag…

Innan du gav tillbaka den gjorde du några snurrar. Stampade ner bakänden mot marken och spann runt. Du skulle lära mig alla dina tricks sa du. Jag sa att jag inte ville. Men du var bättre. Sa du. Om jag någonsin skulle kunna imponera på ens småungar måste jag lära mig. Av dig. Sa du. Sen sa du att jag skulle se och lära. Se och lära. Jag såg dig göra dina konster. Balansera brädan och få upp den i hög fart. Du visade länge hur det gick till. Din panna var blank och du torkade ofta av den med handleden. Flåsande sparkade du tillbaka till mig efter ett varv runt gården. Du gav mig brädan och sa att det var min tur. Då ropade mamma att maten var klar. Otur, sa du när jag vände mig om och jag hörde dig ropa att imorgon, då var det min tur. Då skulle du visa på riktigt, hur man gör.

 

Med inspo från Skrivpuffen!

One thought on “Läromästaren

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s