En kvinnas lott

Ålsta Malin drog det kortaste strået. Det var hennes lott i livet. Gunnar hade varit snygg med sin solbrända hy och blonda hår. Malin hade drunknat i hans blågröna ögon och han hade fångat upp henne i sina starka armar när knäna vek sig på henne. Men det hade visat sig att han var en tölp när de första åren av äktenskap var avklarade. Naturligtvis skulle sedan barnen som kom i rask takt visa sig vara lika honom till sinnet och Malin till det yttre. Pojkar alla tretton. Det borde ha varit en välsignelse att inte få en dotter med tanke på hur farlig världen kunde vara för kvinnfolk. Och det var ju trots allt behändigt med många starka armar och ben i hushållet. Men all mat de krävde… det fanns inte fläsk nog för dem alla och Malin var den som blev utan. När de andra högg in på det serverade höll hon fortfarande på att plocka fram det nödvändigaste. Bröd, muggar, svagdricka… när hon sedan torkade av händerna på det förkläde som en gång i tiden varit ljusgrått var det mesta av maten redan uppäten. Gunnar rapade och klappade sig på magen och de andra följde hans exempel. Sedan la de sig att vila innan de som var stora nog begav sig ut på byn till en bra bit in på natten. Malin tuggade på brödbiten som blivit kvar. Den hårda kantbiten som ingen velat ha och så några slevar av ärtsoppan. Sedan var det dags att ta itu med disken. Vid de stunderna på dagen önskade sig Ålsta Malin en dotter. Då kunde de stå där med händerna nedsänkta i diskbaljan och småprata. Kanske skratta rentutav. De kunde hjälpa varandra med håret på kvällarna, tvätta kläderna vid sjön tillsammans och sopa rent i stugan samtidigt som de sjöng en visa som de själva hittade på. Men Malin visste att hennes önskan var egoistisk. Inte ville hon döma ytterligare ett flickebarn i den här världen till ett liv som hennes eget. Inte kunde hon önska sig sällskap så till den milda grad att hon skulle tvingas låta det barnet senare tvingas betala med att själv bli den som slet på i ett hem. Torka snoriga barn och såg till att det fanns mat helst varje dag maken var ute och drack med sina kamrater. Nej, det kunde hon inte. Hon torkade hellre disken under tystnad.

 

Advertisements

4 thoughts on “En kvinnas lott

  1. 13 pojkar?! OMG! Fläsk hos dig också ☺. Förstår varför hon önskar att hon hade haft en dotter. Vlken tillvaro! Bra gestaltat.

    Jag associerar till boken En piga bland pigor av Ester Blenda Nordström. Ungefär som du beskriver, så var livet för pigorna i den boken. Orättvisan. Äta sist. Loppor och löss. Förstörda händer av allt arbete och tvätta kläder i iskallt åvatten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s