På väg

 

– Sayonara, ropade Young och hörde hur vinden slet tag i ordet och förde med det ut i världen. Hon vinkade med handen ovanför axeln men vände sig inte om. Det behövdes inte för att hon skulle se Tugay sitta med stora ögon och gapande mun. Som en fårskalle. Antingen lever man en gång eller flera, tänkte hon. Men hon ville inte chansa. Det enda som fanns var här och nu. Hon själv, marken under hennes fötter, och havet till vänster.

 

Det skulle gå att mönstra på en båt, tänkte hon. Hon kunde städa. Eller servera. Eller båda. Hon kunde bli flygvärdinna. Resa fram och tillbaka över jordklotet, stirra ner på det under sig och fundera över var hon skulle slå rot. Young lekte med tanken på att bli lastbilschaufför. Sitta högt ovanför de andra trafikanterna och gunga i takt med musiken från bilstereon. Se delar av världen som andra sällan såg. Stanna till på vägkrogar, ta en cigg, en kopp kaffe och nyttja toaletten.

Det hon inte hade tänkt sig var att luffa fram med tåg. Det var för osäkert. För passé. Vem visste när tågen gick eller inte? Om det skulle bli stopp på vägen? Strejk? Banarbeten? Olyckor? Ändå satt hon nu och dundrade fram genom det franska landskapet. Stora öppna fält gled förbi utanför fönstret. Här och där några vilsna hus, en och annan bil, men aldrig någon människa. Inte på landsbygden. Var höll de hus? Young lutade sig tillbaka i stolen och slöt ögonen. De satt väl inne framför teven och drömde om storstaden, tänkte hon och kände tågets rytmiska rörelser vibrera i kroppen. Själv hade hon slutat drömma. En dag skulle hon ha den där lägenheten, bo mitt inne i betongdjungeln med sitt buller och sina föroreningar, men inte än. Inte riktigt än.

5 thoughts on “På väg

  1. Pingback: Venus | Textlaboratoriet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s