Livet enligt Ove

 

Ove svor när han snubblade över dammsugaren som stod övergiven i korridoren. Det var just typiskt den är lata kvinnan att inte hålla ordning på sina redskap. Allt det där behövde hon få påpekat för sig. Antagligen hade hon lyckats blondera bort hjärnan tillsammans med den förmodligen råttfärgade hårruska som hon alltid band upp i en hästsvans mitt på huvudet. Egentligen borde hon klara sig med en vanlig golvmopp, tänkte Ove och öppnade dörren till sitt kontor. Det är mer miljövänligt. På alla de sätt och vis. Ja, så skulle det få bli. Han skulle ta upp det på arbetsplatsmötet redan samma dag.

– Jag får hälsa er alla välkomna till detta extrainsatta möte, sa Ove och förklarade att det inte var något vanligt möte eftersom han även kallat in städerskan.

– Men mattorna då, hur ska det bli med dem, sa kvinnan i den grå städrocken och blängde på Ove som stod med armarna i kors framför henne i konferensrummet. Jag kan inte förväntas moppa dom också. Det fattar du väl?

Ove frågade om hon trodde att han var dum i huvudet. Självklart hade han tänkt på det. Hon skulle naturligtvis använda sopkvasten till mattorna. Allt för att spara på elen och därmed naturen. Kontoret skulle miljöcertifieras förklarade Ove och då skulle det ske ordentligt. De andra anställda höll med om att det var en bra idé och att de förstod att det skulle påverka alla delar av organisationen. Servetter i fikarummet kunde gärna delas i två halvor eller återanvändas. Var och en fick varsin kopp kaffe på morgonen eller när man så föredrog att få den, men sedan fick det räcka.

– Det är ju inte bra om regnskogen skövlas för att vi ska få våra behov tillgodosedda, sa Ove och såg på de andra en efter en. Vi får alla helt enkelt lägga oss tidigare. Då blir vi piggare. Och om vi är riktigt duktiga ser vi över våra motionsvanor. En sund själ i en sund kropp, som min farfar alltid brukade säga. Vi måste se över företagets gemensamma värdegrund.

– Ja, men min arbetsmiljö, då, sa den blonderade kvinnan. Jag kommer slita ut mig om jag ska sopa mattorna nu. Dammsugaren må vara ett skränande åbäke men det du föreslår…

– Så ja, lilla gumman, sa Ove. Det där ordnar sig när du har fått in snitsen.

– Då måste jag kalla in facket, för…

– Nej, lugna ner dig nu, sa Ove och lättade på slipsknuten under dubbelhakan. Du ska inte överdriva. Så farligt är det faktiskt inte. Tänk på miljön. Inte vill du väl att dina barn ska ärva en förstör natur? Kom ihåg katastroferna som kommer allt oftare. Vill du ha det på ditt samvete?

Kvinnan med det blekta håret skruvade på sig och såg sig om för att få stöd från de andra runt bordet. De slog bort blicken, gjorde sig upptagna med att bläddra bland sina papper eller med att granska sina händer. Alla utom Sonja. Hon log.

– Jag tycker att det låter toppen, sa Sonja. Den där dammsugaren surrar så in i vassen att jag inte hör vad mina kunder säger när vi sitter i samtal. Jag förstår att det blir lite mer arbete för städ, men tänk på vad det bidrar till. Helheten. Vi får faktiskt hjälpas åt lite.

Ove studsade nöjd upp ur sin stol och gnuggade i händerna samtidigt som han meddelade att mötet var slut. Alla kunde återgå till sina sysslor.

 

– Titta så bra det går att sopa av mattan här, sa Ove några dagar senare och klappade städerskans på axeln. Oj, jag tycker nog att du fått mer muskler av det! Minsann, det här var en riktigt bra idé av mig.

 

Glasdörren gled igen bakom Ove och han sjönk ner i den mjuka läderstolen, lät händerna glida upp bakom nacken samtidigt som han sträckte ut fötterna på skrivbordet. Genom glaset kunde han se de andra ila mellan bord och bokhyllor, med eller utan pärmar. Ove såg Sonja komma trippande genom landskapet och lät blicken glida över den smäckra kroppen. Hon var minsann en rar ärta, tänkte han, som förstod på en gång vad han behövde utan att han först måste be om det. Och den där glipan i blusen… nej, han måste skärpa sig.

– Men va i helvete gör hon nu, stönade Ove och reste sig upp ur sin stol. Inte kan hon väl…

 

Inspirerat av Skrivpuff.

6 thoughts on “Livet enligt Ove

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s