Morgonpromenaden

Olle klev fram med stora steg. Fötterna nedstuckna i vita cowboyskor, svart kostym och vit polotröja. Trottoaren var bred och jämn. Framför allt var den tom. Där var bara han trots att han befann sig mitt i stan. Han kunde gå mitt på den utan att behöva väja för sömndruckna vuxna med barn i släptåg i ena handen och kaffemuggar av papp i den andra. Inga gamlingar med små ilskan hundar som skällde så fort något rörde sig och vars koppel sträckte sig över gångytan som en snubbeltråd. Dessutom var det tyst på gatan. Inga bilar som dundrade fram. Inga skramlande cyklister. Knappt några parkerade bilar. Bara ett lastbilsflak som vittnade om att det i kvarteret rådde någon slags arbetsaktivitet av den gamla skolan.

Olle såg för sig hur gubbar i overaller hängde över ett bord med perstorpsplatta inne i fikarummet och sörplade i sig hett svart kaffe. Starkt. Alltid en extra skopa pulver i bryggaren. Alltid skämtsamma kommentarer om någons sexuella förmåga eller kvinnorna på finlandsfärjorna som ständigt var på jakt. Alltid prickigkorvmackor. Prilla på det. Det var så de ville ha det. Anspråkslöst och enkelt. Bekymmersfritt. Tänkte Olle när han skyndade vidare mot arkitektkontoret i en gammal fotvårdslokal.

Lokalens murriga utrymmen och prång hade rivits ut och ersatts av en enda stor lokal med vita väggar och ljust golv av blont trä. Det var innan Olles tid och företaget varit en enmansshow. Men det fanns en pärm med bilder över hela processen på kontoret. Firman hade gått bra och fått möjlighet att slå ihop lokalen med en skivbutik som låg vägg i vägg och gått i putten när fildelningen på internet var som värst. Några nyanställda kom till, däribland Olle.

Det hade inte varit till någon nackdel att han var nyutexaminerad. Ung och ambitiös med nya friska idéer som skulle hjälpa företaget att vinna ytterligare mark och prestigefyllda uppdrag. Han hade presenterat ett förslag på att omprojektera Gärdet till en levande stadsmiljö med exklusiva bostäder i ett myller av kulturellt utbud. Konceptets slogan var att göra grönområdet till ett område för var och en av stadens människor. En lögn som skulle vara lätt att sälja in till stadens politiker och som imponerade på chefen. Några gräsmattor skulle givetvis vara kvar som symbol för det rekreativa värde Gärdet ändå hade. Olle sträckte på sig lite extra där han gick på trottoaren. Världen var hans ostron.

4 thoughts on “Morgonpromenaden

 1. Vilken outfit han har, Olle! Skulle vilja se den … eller inte ☺?
  Ostron? Som i att ha en utmaning, något att vara tvungen att bända upp med kraft?
  Att Olle var en arkitekt kom som en överraskning för mig.
  Snyggt! Bildframkallande.

  • Så kan man nog tolka ostronet. Svårt att bända upp, eller fixat av någon annan. Kommer han gilla smaken? Tror det.
   Life is your oyster, brukar de säga i England har jag hört men förstår det inte fullt ut. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s