Skoluppgiften

Övningsuppgift till tisdag nästa vecka. Tolka och analysera:

Där Korpars stränga Cras, och Ufvars läten hörs.

Jacob Freese, Passionstankar, 1728.

Döden knoszar i kraas alt hwad här kraft har, och heelt är.

Georg Stiernhielm, Hercules, 1648.

Skriv en halv A4:a, tolv punkter och ett och ett halvt radavstånd om vad du läser in i de här två korta citaten. Lycka till!

Suzi

– Asså, jag fattar inte vad de menar, suckade Clara och kliade sig i hårbottnen med den gula, söndergnagda blyertspennan. Va då korpars stränga Cras? Kan döden knosa i kraas? Jag HATAR att ”analysera” poesi. Det finns bara en tolkning som är rätt, trots att Suzi påstår att ingen tolkning är fel…

Hon kastade ifrån sig pennan på bänken och såg hur den skramlande studsade mot ytan innan den landade på golvet. Snart lät hon pannan sjunka ner och möta skolbänkens kalla, glatta yta. Hon låtsades gråta.

– Hjälp mig, Mirre… du brukar alltid fatta sånt här…

– Det handlar ju bara om livet och döden, sa Mirre och strök med ena handen över Claras rygg. Det där att allt försvinner. Och sorgen när någon rycks bort.

– Men jag vill inte tänka på sånt där, mumlade Clara och tryckte handflatorna mot öronen. Jag får ÅNGEST av det. Och om nu allt ändå dör bort va är då meningen med att tolka sånt här? Skolan suger verkligen!

– Vet inte, sa Mirre samtidigt som hon föste bort en hårslinga från Claras ansikte. Men jag gillar poesi. Den gör liksom att jag inte känner mig så ensam med mina tankar och så… det är liksom fler som har tänkt likadant som jag och det är skönt på nåt vis.

Skolklockan rev sönder lugnet i korridoren och en dörr small upp. Trötta elever skyndade sig från klassrummet mot sina klädkrokar och slet åt sig jackor och mössor. Clara och Mirre satt tysta tills de hade försvunnit ut genom glasdörrarna mot skolgården.

– Jag är inte lika smart som du…

– Jo, det är du, vi tänker bara på lite olika sätt. Och det finns ingen som kan bakar sockerkaka i mugg i mikron som du! Kom så sticker vi hem till dig och gör en med chokladsmak. Vi kan knosa ägg i kraas och kraxa som korpar under tiden.

 

 

Inspirerat av SkrivPuff; Kras.

2 thoughts on “Skoluppgiften

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s