Sju ord på F

F

Fåvitsk oförståndig, dåraktig

Fäbod

Fäktare

Fältspat

Fikonlöv

Flexa

Foxtrotsteg

 

 

Det knäppte till i ena hörnet av rummet. Ett knasterliknande knäpp som fick sorlet att tystna och huvuden att vändas i lokalen som tömts på de flesta stolar och bord som annars stod där. Rickard sträckte på sig och där han stod med benen brett isär utan att säga något på en god stund. Långsamt plockade han upp ett löv ur ena fickan på den ljust gå linnekavaj han alltid bar tillsammans med en bomullssjal runt halsen.

Ni tycker förstås att jag är fåvitsk som fäktar med ett fikonlöv mot de väderkvarnar som ibland kallas kommunpolitiker. Ni tänker förstås att det är omöjligt att få gehör. Men jag säger er att det här är inte bara ett vanligt fikonlöv. Det är det heliga fikonlöv som täckte Adam och Eva när de tvingades ut ur paradiset. Det är det löv som politikerna ska skyla sig med när vi tillsammans tränger ut dem ur kommunhuset.

Byfolket, som samlats för att ta några foxtrotsteg tillsammans en högst ordinär lördagskväll, stirrade på varandra. Ett svagt mummel bröt ut som fick Rickard att vifta med händerna högt ovanför huvudet och be om tystnad.

Jag vet att det låter omöjligt att bevara den fäbod som funnits här i hundratals år, bara för att det ska anläggas en flygplats som skeppar hit folk från när och fjärran till våra vackra berg. Men vi ska likt fältspaten som infiltrerar och spränger sig in i den hårda stenen, ta oss in i maktens korridor och kräva att få vår röst hörd. Sedan…

Sätt på musik nu, ropade en mörk mansröst som fick med sig de andras bifall. Vi får ta det där andra på måndag, vad det nu var du snackade om.

Rickard kisade ut mot lokalen. Den som hade avbrutit honom skulle han ta sig ett snack med. Han gick med stadiga steg rakt genom de dansande paren och lade handen på en axel. Mannen i röd flanellskjorta vände sig om och flinade överlägset mot Rickard. Han flexade med armarna som om han var på väg in till en brottningsarena där Rickard stod som motståndare.

Ja, var det något du ville?

Rickard harklade sig och mumlade att han tagit miste. I själva verket, sa han, hade han sökt en annan person som liknade mannen framför honom väldigt mycket. I själva verket var han på väg tillbaka hem. Sa han och backade undan från mannen som tog ett steg mot honom innan han brast ut i ett hårt och vasst skratt som fick två kvinnor onaturligt ljust hår att falla in med sina klingande toner. Det hade alltid övergått Rickards förstånd att de färgade över sitt eget, naturliga hår, det som de fått som gåva i själva skapelseprocessen. Nej, Rickard förstod det inte. Och han förstod inte heller varför de inte brydde sig om den förändringsprocess som drabbade samhället. En dag skulle de vakna till sans och då skulle han inte vara sen att stå där och säga vad var det jag sa.

 

Inspirerat av SkrivPuff: 7 ord på F.

2 thoughts on “Sju ord på F

  1. Det ska vara en liten utmaning, skrivpuffen, få oss att tänka till. Vilka fyndiga (!) ord på F ☺! Och fyndig, fryntlig berättelse om Rickard! Han är verkligen “something”. Härligt!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s