Kvinnan i rummet intill

 

20200128_092616

Det knarrade i trägolvet under fötterna. Eva rös till.

– Jag har alltid hatat det här museet med alla sina gamla dammiga grejer, sa hon och grep tag hårdare om Mårtens arm. Det är nåt konstigt… som om nån stirrar på en hela tiden.

Mårten skrattade till. Enligt honom var allt onaturligt naturligt förklarat.

– Kommer du ihåg hur min mormor höll på så där jämt och ständigt, sa han och lade en hand över Evas och klappade den lätt. Hon sa att det var nån som höll koll på henne. Nån från den andra sidan…  och så visade det sig att hon hade rätt. Det satt verkligen nån på andra sidan och iakttog henne. Men ingen ande. Bara en rädd liten mus som ville fram ur sitt hål för att snika åt sig av mormors ost.

Skrattet bullrade ur Mårten och ekade mot stenväggarna i den stora salen. Om de hade varit ensamma hade han vikit sig dubbel och slagit nävarna mot knäna. Evas kinder brann röda.

– Ja, ja, du måste inte hålla på och gnugga in hur larvig du tycker att jag är, muttrade hon och drog åt sig sin arm. Jag vet redan det! Ändå… nåt verkar irra runt här… det drar kallt… jag…. Titta!

 

Eva pekade in mot en av de angränsande salarna. Hennes ögon var stirriga och färgen i ansiktet hade försvunnit.

– Va då?

– Men ser du inte kvinnan som står där? Intill gardinen där vid fönstret!

Mårten svarade att han inte förstod vad Eva pratade om. Det enda som syntes i rummen intill var en monter med smycken och annat nipper, och så ett fördraget fönster. Tunga sammetsgardiner med guldfransar som skulle förstärka känslan av 1700-tal.

– Ser du verkligen inte hur hon står där med sitt vitpudrade hår och löjligt stora klänning? Nej… nu vänder hon sig hitåt… det är nåt obehagligt över henne, Mårten…

Eva drog i Mårtens arm och bad honom att vända tillbaka ut igen. Men han skrattade och bad henne sluta larva sig.

– Det finns ingen där vid fönstret, sa han och log mot Eva. Kom så går vi dit in. Det blir en liten sån där… va heter det som är så poppis nu… hm… en kbt-övning. Kom nu.

 

Motvilligt lät sig Eva föras med in i rummet. Hennes blick var paralyserad av den gåtfulla kvinnan som såg rakt mot henne och flinade.  Mårten pratade på om saker som inte nådde Evas öron. I rasks takt närmade de sig rummet, fönstret, kvinnan… Eva drog häftigt efter andan och hörde hjärtats dunkande överröstade allt annat. Dunk, dunk, dunk… Mårten som drog, kvinnan som flinade, golvet som knarrade, hjärtat, svettiga handflator, känslan av att falla, falla, falla… kvinnan som plötsligt mötte dem på vägen…

-Nej!

Eva skrek rakt ut utan att bry sig om att någon kunde höra henne. Hon fäktade och slog med armarna, stretade emot och skrek. Men kvinnan brydde sig inte. Ingenting kunde stoppa henne från att kasta sig över Eva och

Det blev svart.

 

– Stig åt sidan! Hallå? Hur mår du? Hallå?

Det hördes ett dämpat sorl från nyfikna besökare som flockades runt den liggande kvinnan på golvet. Mårten hade svårt att stå still. Han bytte från fot till fot och höll armarna hårt över bröstet. Framför honom lyfte ambulanspersonalen upp Eva på en bår. Hennes kropp var slapp och livlös. Han kunde inget annat göra än se på när sjukvårdarna rusade iväg med henne utan att fråga om han ville följa med. Bortglömd stod han mitt i skaran av besökare och museipersonal. Någonstans i mumlet hörde han orden utkristallisera sig trots att den var tunn som en viskning.

Det här var tredje gången på kort tid… det är som att…

Orden försvann utom hörhåll. Mårten knöt ena handen och förbannade sig själv. Varför hade han inte lyssnat på Evas protester? Varför var han alltid så envis och snar till att tro sig ha rätt? Ändå måste det vara en slump… en olycklig slump. Han hade inte sett något i salen. Där fanns bara samma gamla vanliga nipper och damm…

 

Inspirerat av SkrivPuff: Gåtfull.

3 thoughts on “Kvinnan i rummet intill

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s