Spanarna

100 trees

100 Trees av Rach Liang, 2013. Bildkälla:Creative Commons, https://www.behance.net/gallery/3283828/100-Trees

 

-Jag såg hur de slet upp trädet med rötterna.

Petri slog sig för munnen.

-Sen kapade de det lite innan de slängde upp det på flaket och körde bort. Jag kan inte fatta hur de kan göra så med en levande varelse som stått på samma plats i år ut och år in utan att göra någon illa!

Petri skakade på huvudet. Han kunde inte heller begripa det sa han och kikade ut genom fönstret. Ett stort sår i marken visade var det hade stått. Gårdsplanen såg annorlunda utan det. Ödslig och kal. Som om gräset inte trivdes med att exponeras för solen utan sin skyddande krona.

-Är det inte underligt att de gör så där nu när vi behöver växter mer än någonsin? Vad ska hända med vår luft? Vår atmosfär? Kommer vi kunna överleva?

De svarta lockarna rörde sig när Petri skakade på huvudet. Nej, han trodde inte att människan skulle överleva. Sa att vi var vår egen undergång och fnös över att vi själva påstod att vi var skapelsens krona.

-Det där har jag heller aldrig förstått. Vi skövlar och förstör, utrotar och skräpar ner. Förgiftar grundvattnet. Ändå tycker vi att vi är intelligenta. Visst, vi kan ta oss till Mars om det kniper. Åtminstone några av oss. Men ändå. Det smartaste hade nog varit att se till att vi kunnat bo kvar här. Vi är så… omständliga. Samvetslösa… Hur ska det gå för dem som blir kvar? Och alla djuren? Titta, nu kommer de igen!

Det rörde sig i gardinen när Petri hängde sig fram mot rutan igen och glodde mot flakbilen som mullrade in på gården. Något grönt halades av och trycktes ner i såret i jordskorpan. Det surrade i tanken när en kvinna i knallgul jacka med reflexer vattnade marken med en slang.

-Jaså, de kom med ett nytt träd alltså? Det var ju bra det, även om det ser väldigt klent ut i förhållande till det gamla. Det var väl inget fel på det? Förutom att ungarna klättrade i det så att nån gren här och där gick av…

Petri bröt av ett torrt blad från en av pelargonerna på fönsterbrädan. En svag doft av den citron spreds i köket. Han skakade på huvudet och sa att nej, så vitt han visste var det inget fel på det.

 

Inspirerat av SkrivPuff:”And then they drive away.” = fritt översatt ”Och sen kör de bort.”

Bildkälla: 100 Trees,

4 thoughts on “Spanarna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s